Tiszaparti Római Katolikus

Általános Iskola és Gimnázium

Get Adobe Flash player

Látogatóink

Ma 232

Tegnap 158

A héten 232

A hónapban 3900

Összesen 404307

4 vendég és 0 tag van jelen

 

 

 
 

 

 

Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek (2022.)

Népi mesterségek és kulturális értékek nyomában Kőrispatakon

Pályázati azonosító: HAT-KP-1-2022/1-000605

Az elnyert támogatás összege: 3 874 620 HUF

Létszám:56 tanuló ( a 7.a és a 7. g osztályokból) és 4 fő kísérő pedagógus

Az utazás időpontja: 2023. 05.31 – 06.03.

 

Utazásunk célja,hogy a hetedikes gyerekek megismerkedjenek külhoni gyerekekkel, közös programon vegyenek részt, melyek segítségével Kőrispatak környéki népi mesterségeket ismerhetnek meg: cipósütés, szalmafonás. Célunk, hogy megismerjék Székelyföld jellegzetes kulturális értékeit, a magyar nyelv használatát a környéken, lássák a magyarok hétköznapjait egy színmagyar faluban, megismerjék Bözödújfalu történetét, a parajdi sóbánya és a sóvidék természeti képződményeit, megemlékezzenek Tamási Áron és Orbán Balázs munkásságáról a környéken. Odafelé Kolozsváron visszafelé Segesváron látogatás.

Részletes program:

Az 1. naponIndulás Szolnokról 6.30-kor az Agóra parkolóból. Folyamatos utazás, hosszabb megálló a Király-hágónál. Kolozsváron városnézés: közösen megtekintjük a Szent Mihály-templomot, a Mátyás-szoborcsoportot. Megismerkedünk a templom történetével, felépítésével tanulói kiselőadás keretében. A szobor történetéről, keletkezéséről hallhatunk ismertetőt egy diáktól. A séta során ellátogatunk Mátyás szülőházához és a Farkas utcai református templomhoz is. Ezután a következő állomásunk szálláshelyünk, Kőrispatak. Itt finom vacsorával vár minket szállásadónk, Szőcs Lajos. Vacsora után a szállás elfoglalása – Kalap vendégház.

2. napA kőrispataki általános iskola meglátogatása. Csoportunk kulturális műsorának előadása, majd az ottani iskola diákjainak megismerése. Közös program: játék, éneklés, focimeccs. Ebéd után népi mesterségek megismerése: A "szalma útja": a vetéstől a kész termékek előállításáig, a gyerekek kézműves foglalkozás keretében ismerkednek meg a szalmafonás rejtelmeivel. Ezután szekereken meglátogatjuk Bözödújfalut. Megismerkedünk az elárasztott falu történetével. Felkeressük a falu emlékét őrző kopjafa parkot. A napot cipó sütéssel és tábortűzzel zárjuk.

3. napElőször Parajdon a sóvölgyet tekintjük meg idegenvezetővel, majd lemegyünk a Sóbányába. Ezután Korondra utazunk, ahol a kirakodóvásárt tekintjük meg. Innen Farkaslakára megyünk, ahol Tamási Áron sírhelyénél kiselőadást hallhatunk koszorúzással egybekötve. Végül Szejkefürdő Székelykapu Múzeum és Orbán Balázs emlékhelye következik, ahol újabb ismeretekkel gazdagodunk prezentáció segítségével. Koszorúzást követően indulás vissza a szálláshelyre.

4. napA szálláshely elhagyása után Segesvár felé indulunk haza: felmegyünk a várba, megtekintjük az óvárost, az Óratornyot, felmegyünk a diákok lépcsőjén. Emlékszalag elhelyezése a Petőfi szobornál, és az Apor Vilmos emléktáblánál. Hazafelé úton egy játékos feladatlap kitöltése a tanultakról. Érkezés kb 19.00 órakor Szolnokra.

Az előkészítő órán(május 24. szerda) érzékenyítést tervezünk csoportokban „Szituációk megoldása” játék során. Célja a toleráns és kooperatív viselkedés fejlesztése. Majd tájékoztatás lesz a kirándulás programjáról, feladatok előzetes kiosztása (prezentációk, úti napló), majd beszámoló a meglátogatandó települések történelméről és nevezetességeiről, Románia, Erdély etnikai összetételéről, a határon túli magyarok helyzetéről, történelmi hátteréről. A kőrispataki iskola pedagógusaival a korábban megkezdett kapcsolat megújítása, a közös programok megbeszélése. A bemutatkozó műsor megszerkesztése, próbája. A buszos utazás etikai kódexének ismertetése a tanulókkal.

Értékelő óra:június 6. kedd

Az értékelés során prezentációkkal és megbeszélésekkel megosztjuk a tapasztalatainkat, élményeinket a székelyföldi magyarság kultúrájáról, a népi mesterségekről és a külhoni diákokkal való találkozásról. A gyerekek bemutatják élménynaplóikat. Az utazás tapasztalatait átadjuk a következő pályázó évfolyamnak. Összegezzük, milyen ismeretekhez jutottunk hozzá a négy nap során.

Külhoni csoporttal tervezett közös tevékenységek:

A Kőrispataki Általános Iskola felső tagozatos tanulóival és a tantestülettel már van kapcsolatunk 2022 májusából. Ezt szeretnénk most folytatni ennek a pályázatnak a keretében. A második napon látogatást teszünk az iskolában, magyar nyelvű könyveket és a magunk által készített kis ajándékokat viszünk magunkkal. A szolnoki diákok bemutatkozó műsorral készülnek. A helyi gyerekek bemutatják majd a saját iskolájukat, a pedagógusok maguk készítette süteménnyel vendégelnek meg, ahogyan ezt szokták. Most is tervezünk közös játékot, éneklést, a nap zárásaként focimeccset a sportpályán.

Külhoni csoport megnevezése:

Kőrispataki Általános Iskola felső tagozata, különösen a 7. osztály

Utazás módja:autóbusz különjárat a szolnoki Panoráma Tourist két autóbuszával.

Szállás:Kalap vendégház Kőrispatak

Ellátás:napi háromszori étkezés (teljes ellátás) az 1. nap vacsorától a 4. nap csomagolt ebédig.

szülői értekezletaz utazással kapcsolatban: 2023. 05. 17. szerda 17.00 óra.

 

Beszámoló

 

Csengetési rend

       1. óra              7.50 - 8.35

       2. óra              8.45 - 9.30

       3. óra            9.40 - 10.25

       4. óra          10.35 - 11.20

         Ebédszünet  20 perc

       5. óra          11.40 - 12.25

         Ebédszünet  15 perc

       6. óra          12.40 - 13.25

       7. óra          13.35 - 14.20

       8. óra          14.30 - 15.15

 

 

 
 

 

 

Copyright © Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium 2014. Minden jog fenntartva.