Tiszaparti Római Katolikus

Általános Iskola és Gimnázium

Get Adobe Flash player

Látogatóink

Ma 84

Tegnap 69

A héten 586

A hónapban 1776

Összesen 419351

16 vendég és 0 tag van jelen

 

 

 
 

 

 

HATÁRTALANUL! pályázat - Együttműködés gimnáziumok között
HAT – 18-02-0186
Ősi könyvek, könyvtárak, könyvnyomtatók Magyarországon és Erdélyben

 

A pályázat célja, az erdélyi magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővítése, a két iskola tanulói közötti kapcsolat kialakulásának segítése, a régi magyar irodalom emlékeinek megismerése.


A megvalósításra 2019 márciusában és májusban kerül sor.


A program résztvevői: a szolnoki Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola 10. A és B osztályos tanulói, és a nagyenyedi Bethlen Gábor Református Kollégium 10. osztályos diákjai.

Programok: könyvtárak, levéltárak, templomok, emlékhelyek felkeresése; kivételes elődeink munkásságának feldolgozása; bemutatkozó kulturális műsorok előadása; kirándulások, túra; sportverseny, vetélkedő, táncház.

A programok megvalósulása után kiállítás készítése a program eseményeiből, közös fotóalbum készítése, felajánlása könyvtárainknak.

A magyarországi programrész tartalmaz a nagyenyedi diákoknak városnéző szolnoki sétát, budapesti és egri kirándulást. Itt nevezetességeink megtekintésére, és az Országos Széchenyi Könyvtár, a Mátyás templom és az egri vár meglátogatására kerül sor.

A nagyenyedi programrész tartalmaz a szolnoki diákoknak nagyenyedi városnéző sétát, gyulafehérvári kirándulást, mindkét helyen könyvtár, ill. levéltárlátogatásra kerül sor, majd egy gyalogtúra is lesz a Szolcsva patak völgyében.

Mindkét programrészben lesznek témafoglalkozások, amelyeken olyan kivételes magyar emberek munkásságát dolgozzuk fel, akik tettek a magyar kultúráért, könyvnyomtatásért, a helyesírás egységesítéséért. Bibliát fordítottak, énekes gyűjteményeket szerkesztettek.

Az 1. alkalommal a XVI-XVII. századi alkotók közül Szenczi Molnár Albert, Sylvester János, Heltai Gáspár, Geleji Katona István, Apáczai Csere János, Misztótfalusi Kis Miklós életét dolgozzuk fel kiselőadások, prezentációk formájában.

A 2. alkalomra a szerzők egyes munkáinak olvasását, elemzését tervezzük. Fontosak a bibliai szemelvények, (zsoltárfordítások), hiszen mindkét intézmény egyházi iskola. Ezek mellett világi szépirodalmi szemelvények vizsgálatát is elvégezzük 1-1 szempont szerint. (Fabulák.) Megvizsgáljuk a korai nyelvtanok jellegzetes vonásait, különlegességeit, maitól való eltérésüket is.

 

Mindkét alkalommal lesznek játékos, kikapcsolódásra, ismerkedésre alkalmas programokat is, vetélkedő, sportverseny, táncház.


Beszámoló

Csengetési rend

       1. óra              7.50 - 8.35

       2. óra              8.45 - 9.30

       3. óra            9.40 - 10.25

       4. óra          10.35 - 11.20

         Ebédszünet  20 perc

       5. óra          11.40 - 12.25

         Ebédszünet  15 perc

       6. óra          12.40 - 13.25

       7. óra          13.35 - 14.20

       8. óra          14.30 - 15.15

 

 

 
 

 

 

Copyright © Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium 2014. Minden jog fenntartva.