Tiszaparti Római Katolikus

Általános Iskola és Gimnázium

Get Adobe Flash player

Látogatóink

Ma 103

Tegnap 182

A héten 1135

A hónapban 4452

Összesen 392864

18 vendég és 0 tag van jelen

 

 
 

 

 

 

Erdélyben jártunk!

2014. június 13-17.

 

Az iskola által szervezett erdélyi kirándulásra 2014. június 13-án reggel indultunk Szolnokról. A kísérőtanáraink Virágné Józsa Csilla magyar-angol szakos tanárnő és Turi Zoltán történelem-földrajz szakos tanár úr voltak.

Többórányi buszozás után először Nagyváradon álltunk meg, amely több híres magyar író és költő lakhelye volt. Rövid városnézés után továbbindultunk Nagyenyedre, ahol az esti órákban elfoglaltuk a szállásunkat a város szélén a Két fűzfa Panzióban.

Másnap reggel a Nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium ebédlőjében megreggeliztünk, utána felvettük az ebédcsomagjainkat és indultunk Tordára. Tordán először a Sóbányát látogattuk meg, ahol rengeteg érdekes dolgot láthattunk, illetve hallhattunk a bánya működéséről. Idegenvezetőnk kifejezetten kedvelte az évszámokhoz kapcsolódó beugratós kérdéseket, amire természetesen alig-alig érkezett válasz. Délután a tordai hasadékban túráztunk és az idő is kedvező volt, noha úgy tűnt, esni fog. Órákat gyalogoltunk a hasadékban, de megérte elmenni a végéig, ugyanis egy szép völgybe jutottunk. Sokan próbáltak a patak kövein átkelni a túloldalra sikertelenül, úgyhogy a visszaútra rengeteg vizes cipővel és nadrággal lettünk gazdagabbak. Ezután a koli ebédlőjében kaptunk vacsorát, utána a szálláson szabad program volt egészen a késő esti órákig.

Kirándulásunk harmadik napján Kolozsvárra látogattunk. Itt egy kiadós városnézés után a Házsongrádi temetőbe mentünk fel, ahol rengeteg híres magyar író, költő van eltemetve. Tanáraink játékos vetélkedővel járatták velünk körbe a temetőt, aminek jutalma egy kis édesség volt. Ezen a napon délután Torockóra látogattuk, ami többek között arról híres, hogy színtiszta magyarlakta Europa Nostra-díjas település. Itt megnéztük a falumúzeumot, ami rengeteg dolgot elárult arról, hogyan éltek az emberek sok évvel ezelőtt Torockón. Ezután körülbelül egy órás falunézés volt, majd szabadprogram, ahol a diákok és felnőttek többek között házi készítésű jellegzetes gyümölcsökből készült lekvárokat és italokat tudtak vásárolni ajándéknak az otthoniaknak.

A negyedik napon a Kollégium életével ismerkedhettünk meg. A diákok a néhány nap múlva esedékes Tornavizsgára készültek, melynek próbáját mi is megtekinthettük. Ezután rövid sétát tettünk a városban, idegenvezetőnk a Kollégium történelemtanára volt, aki nagy részletességgel és odaadással mesélt nekünk Nagyenyed történelméről. Ebéd után Gyulafehérvárra mentünk, és ott megnéztük a gyönyörűen felújított Várnegyedet. Hazafelé a remetei sziklaszoros elején lévő ortodox kolostorba tértünk be.  Hazatérésünk után mentünk vacsorázni, majd a vendéglátó diákok bulit rendeztek, ami ismerkedési és egyben búcsúest is volt. Nagyon jól éreztük magunkat, a kezdeti visszafogottság után jól sikerült bulival zártuk a napot.

Másnap reggel (június 17-én) indultunk haza. Visszafelé még megálltunk a Király-hágón, utána indultunk Magyarország felé. Szolnokra este 6-ra értünk, kifáradva, de élményekkel gazdagon. Diáktársaim nevében köszönjük szépen ezt a csodálatos kirándulást, valamint tanáraink szervező munkáját és kitartását az út során.

Petrezselyem Eszter Zsófia és Kis Virág Tamara 9.c

 

Képek a kirándulásról

Csengetési rend

       1. óra              7.50 - 8.35

       2. óra              8.45 - 9.30

       3. óra            9.40 - 10.25

       4. óra          10.35 - 11.20

         Ebédszünet  20 perc

       5. óra          11.40 - 12.25

         Ebédszünet  15 perc

       6. óra          12.40 - 13.25

       7. óra          13.35 - 14.20

       8. óra          14.30 - 15.15

 

 

 
 

 

 

Copyright © Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium 2014. Minden jog fenntartva.