Tiszaparti Római Katolikus

Általános Iskola és Gimnázium

Get Adobe Flash player

Látogatóink

Ma 115

Tegnap 182

A héten 1147

A hónapban 4464

Összesen 392876

14 vendég és 0 tag van jelen

 

 
 

 

 

 

RÓMA, AZ ÖRÖK VÁROS

 

A Tiszaparti diákjainak és tanárainak kis csapata London és Párizs után ismét útnak eredt egy újabb európai főváros felfedezésére.

A nagy útra 2014. április 15-én este indultunk busszal. Azt gondoltuk, hogy a 12 órás buszozás nagyon elviselhetetlen lesz, de jó társasággal bármi élvezhető, és ez esetünkben is így lett.

Az első napon a festői Velencében jártunk, ahol helyi közlekedéssel, tehát hajóval értük el a Szent Márk teret, megnéztük annak csodálatos épületeit, fellifteztünk a Campanilében, majd a velencei csatornák közt barangolva eljutottunk a legnagyobb hídhoz, a Rialtóhoz. Itt kapott minden csapat szabadidőt. Késő délután elfoglaltuk a külvárosban lévő szállásunkat, amely nagyon szép helyen volt. Innen indultunk tovább kora reggel az örök városba, Rómába.

Odaérve 12-13 óra között elfoglaltuk szállásunkat a kempingben. Ezután helyi tömeg(nyomor)közlekedéssel (busz, metró) jutottunk el a Colosseumhoz, illetve a Forum Romanumhoz, melyeket idegenvezető közreműködésével néztünk meg, láttuk Caesar sírját is. A Capitolium dombról tekintettünk körbe, és hallgattuk a NAGY város történelméről szóló mondákat, majd a II. Vittorio Emanuelének emelt emlékművet is megcsodáltuk a Piazza Venezián.

A következő nap délelőttjén szabad program volt, melyet mindenki vásárlással és egy nyugodt reggelivel töltött el. Délután ismételten tömegközlekedéssel jutottunk el a Vatikánhoz, és a Vatikáni Múzeumot, a Sixtus-kápolnát szintén idegenvezetővel jártunk be kb.3 óra alatt. Majd egy kicsit tovább maradtunk bent Róma városában, így egy részét kivilágítva is megtekinthettük a szabadprogram ideje alatt. A Trevi kútnál volt a találkozó, miután a csapat újra összegyűlt, indultunk vissza a szállásra.

Szombaton elég sokat buszoztunk, csak így tudtuk elérni a Catacombákat, ami egy régi temetkezési hely volt. Sajnos csontokat, csontvázakat nem láttunk, mert elővigyázatossági okokból, ezeket, a járható utakról eltávolították, hiszen voltak olyan emberek, akik „szuvenírként” eltettek néhányat… A bejárat előtt az ott lévő kórustagok egy dalt énekeltek el, melyet a többi turista, illetve az ott dolgozók is örömmel és tapssal fogadtak. Az esőzések, záporok, zivatarok hevében sétáltunk még egy kicsit a városban. Néhány templom belefért még a programba (pl. Lateráni Szent János Bazilika), illetve a Szent Péter tér is, ami hatalmas volt, temérdek emberrel. A délutánt itt és az Angyalvár környékén töltöttük, majd a Pantheont is megnéztük. Ezen a napon a Piazza Navona volt a találkozó központja. Többen itt fogyasztottuk el életünk első IGAZI olasz pizzáját, ami nagyon megérte. Majd ezt olasz fagyival tetéztük, teljes volt a megelégedés!!! Gyönyörű helyen, szép látnivalók és finom ételek!!!! Mi kellene még???

A következő napon meglátogattuk a pápa nyári rezidenciáját Castel Gandolfóban. Voltunk a Villa d’Estében Tivoliban. Itt egy kisebb parkot néztünk meg számtalan szökőkúttal, sokunknak főleg ez tetszett nagyon, szerintünk ez volt utazásunk egyik fénypontja. Hazafele menet megálltunk a tengerparton, Ostiában a Lidón. Sajnos fürdeni nem tudtunk, mert nem volt nagyon jó idő, de a láblógatásban mindenki részt vett. Sokan voltak olyanok is, akik kagylót gyűjtöttek.

Az utolsó napon szintén egy kisvárosban, Orvietóban jártunk, ide felvonóval jutottunk fel, és a Dóm megtekintése után a főtérre érve mindenki kapott még szabadidőt. Az itteni pizza volt a legfinomabb, amit Olaszországban ettünk. Koradélután innen indultunk haza, és másnap délután értünk vissza Magyarországra.

Ez a kirándulás számunkra felejthetetlen volt. A csodálatos ország, a hangulatos városok és épületek, a helyi emberek életvitele megfogott minket, és reméljük, lesz még lehetőségünk visszatérni ebbe a lenyűgöző országba.

 

Köszönjünk a szervezést és a felejthetetlen élményeket!

 

(Kalmár Dávid, Takács Tímea, Andróczki László, Réz Tamás)

 

Képgaléria

 

Csengetési rend

       1. óra              7.50 - 8.35

       2. óra              8.45 - 9.30

       3. óra            9.40 - 10.25

       4. óra          10.35 - 11.20

         Ebédszünet  20 perc

       5. óra          11.40 - 12.25

         Ebédszünet  15 perc

       6. óra          12.40 - 13.25

       7. óra          13.35 - 14.20

       8. óra          14.30 - 15.15

 

 

 
 

 

 

Copyright © Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium 2014. Minden jog fenntartva.