Tiszaparti Római Katolikus

Általános Iskola és Gimnázium

Get Adobe Flash player

Látogatóink

Ma 31

Tegnap 47

A héten 31

A hónapban 457

Összesen 224759

30 vendég és 0 tag van jelen

 

 

 

Felhívás a középfokú iskolák „Szép Magyar Beszéd” versenyének
2020. évi megrendezésére

Péchy Blanka színművésznőnek 1960-ban tett alapítványa indította el a Kazinczyról elnevezett „Szép Magyar Beszéd” versenyt, amely az eltelt öt évtized során országos mozgalommá vált. Felhívjuk az összes középfokú oktatási intézmény igazgatóját, nevelőtestületét és diákságát az iskolai versenyek megrendezésére.

Résztvevők

A Szép Magyar Beszéd versenyen részt vehetnek az ország középfokú iskolái (gimnázium, szakgimnázium és szakközépiskola) 9–12. évfolyamának növendékei; továbbá azon öt évfolyamos képzésben részesülők, akik a 13. évfolyam végén tesznek érettségi vizsgát; illetve a felnőttképzés nappali tagozatának 10–12. évfolyamára járó tanulói.

Az országos döntőn csak azok a versenyzők indulhatnak, akik még nem nyerték el a Kazinczy-érmet.
(A nyolc évfolyamos gimnázium 5–8. és a hat évfolyamos gimnázium 7–8. évfolyamának tanulói az általános iskolások versenyén vehetnek részt.)

A verseny menete, feladatai

A döntő egy maximum 3 perc időtartamú szabadon választott 20–21. századi magyar esszé vagy értekezés (részlet) felolvasásából, egy kötelező szöveg tolmácsolásából és egy „Beszélni nehéz!” jellegű feladat írásbeli megoldásából áll.

Az országos verseny szabadon választott szövegének formai követelményei: egy oldalon Times New Roman betűtípussal 13-as betűnagysággal, másfeles sorközzel, maximum 25 sor.

Kategóriák

Az országos döntőt két kategóriában hirdetjük meg:

A) gimnáziumi és a határon túli középiskolák tanulói,
B) szakképző iskolák (szakgimnázium, szakközépiskola) tanulói számára.

A döntőre minden megye kategóriánként (gimnáziumi tanulók, szakképző iskolák tanulói) 2–2 tanulót, a megyéken kívül Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs, Szeged városok 2–2 és Budapest 12–12 tanulóját küldheti el. A határon túli tanulók a regionális versenyeken nyerik el az indulás jogát.

Az országos döntőn az

A) kategóriában 20, a
B) kategóriában 15 diák nyeri el a Kazinczy-érmet és a vele járó pénzjutalmat.

Megelőző versenyek

Az országos döntőt megelőző megyei, fővárosi versenyeket a Kazinczy-díj Alapítvány által felkért iskolák rendezik. A megyei és a fővárosi döntő szövegét a Kazinczy-díj Alapítvány küldi meg 2020. február 3-ig. (Baár–Madas Református Gimnázium, 1022 Budapest, Lorántffy Zsuzsanna u. 3., Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).

A megyei (fővárosi) döntőket szervező iskolák listáját itt találja.

Tovább

Jelentkezés

A döntőbe jutott tanulók nevét, iskoláját, osztályát, felkészítő tanárának nevét a rendező intézmények 2020. március 13-ig közöljék a Kazinczy Ferenc Gimnáziummal (9021 Győr, Eötvös tér 1.; fax: 06 96 316 935; telefon: 06 96 526 060; e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.). Az országos döntőt 55. alkalommal rendezi meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat, Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Kazinczy Ferenc Gimnázium Győrött, 2020. április 17–19. között.

Értékelés

Az országos döntő bírálóbizottságát a Kazinczy-díj Alapítvány javaslata alapján a rendező gimnázium kéri fel.

Bízunk abban, hogy a több mint fél évszázados verseny tovább mélyíti anyanyelvünk szeretetét, és a tanulók körében egyre több hívet szerez a szép, helyes, kifejező magyar beszédnek.

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Kazinczy-díj Alapítvány ─ Péchy Blanka emlékére

Adatkezelési tájékoztató

Jelentkezesi lap MEGYEI fordulóra

Versenykiírás megyei döntő 2020. március 5.

 

Névnap

2020. augusztus 10. Hétfő
Lőrinc

 
A Nap kel 05:38-kor,
nyugszik 20:13-kor.

Holnap
Zsuzsanna, Tiborc
napja lesz.

 
 

 

 

Copyright © Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium 2014. Minden jog fenntartva.