Tiszaparti Római Katolikus

Általános Iskola és Gimnázium

Get Adobe Flash player

Látogatóink

Ma 31

Tegnap 47

A héten 31

A hónapban 457

Összesen 224759

31 vendég és 0 tag van jelen

 

 

 

Kodály Zoltán leánykar

 

„Az ember csak akkor hatalmas igazán, ha tudja,

hogy más ember is van körülötte, akivel gondolatát, érzelmeit közölheti.

Az egyedülálló ébreszthet ugyan bámulatot és csodálatot,

de hatása csak tiszavirág marad.

Ha közös munkára nem egyesül vele, akkor a szél elfújja vetését.”

                                                                                                                      (Liszt Ferenc)

                                     

 

A kórus története

 

 

A Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium Kodály Zoltán Leánykara jelenleg egy új iskola kórusaként, egyébként az 1974-75. tanévtől kezdve működik, főleg az ének-zene tagozatos diákok tagjai énekelnek itt együtt.

A kórus 1980 óta viseli a nagy zeneszerző nevét, alapító karnagya dr.Bartáné dr Góhér Edit.  Jelenleg Almainé Szabó Gabriella és Dávidné Gombár Judit tanárnők irányítják a kórus munkáját.

Az énekkar műsorára kerülnek az európai zeneirodalom különböző korszakait képviselő művek, illetve a magyar kórusok, különös tekintettel a 20. századi zene remekeire. (Kodály Zoltán, Bartók Béla, Karai József, Kocsár Miklós, Balázs Árpád, Bárdos Lajos). Örömmel énekelnek egyházi kórusokat is.

Az ének-zene órákat és a kóruspróbákat szaktantermeinkben tartjuk, melyeket ünnepélyes keretek között avattunk fel, Buday Péterről(iskolánk elsőének-zene tanára és a KÓTA megyei főtitkára) és Illésy Miklósról (zeneszerző, kórusunknak több művet is komponált) elnevezve.

Külföldi szerepléseiken (Bulgáriában, Csehországban, Dániában, Finnországban, Franciaországban, Szlovákiában, Japánban, Szerbiában, 2012 nyarán Erdélyben: Gyulafehérváron és Nagyenyeden) méltón képviselték a magyar kóruszenét.

A Kodály Leánykar minden évben részt vett az Éneklő Ifjúság minősítő hangversenyen, ahol évről évre elnyerte az Év Kórusa címet.

2003-ban a leánykar a III. Magyar Kórusversenyen 3. helyezést ért el és elnyerte az ’Editio Musica’ különdíját. 2009-ben Egerben Hangversenykórus minősítést kapott a leánykar és elnyerte a Kodály Társaság különdíját.

Az énekkar 2010 őszén Finnországban Turku városban vendégszerepelt nagy sikerrel, 2011 októberben az Éneklő Magyarország egri kórustalálkozóján HANGVERSENYKÓRUS minősítést kapott.

2012-ben Szolnok város „KIUGRÓ” középiskolás tehetségkutató versenyén kategória győztes lett, 2013 tavaszán ismét ’Arany diploma’ minősítést és ’ÉV KÓRUSA’ címet nyert el.

Az idei, 2013 őszi egri Éneklő Magyarország regionális kórustalálkozón „Hangversenykórus” minősítést szerzett leánykarunk.

 

2018/2019. tanév eseményei:

2017/2018. tanév eseményei:

2013/2014. tanév eseményei:

2012/2013. tanév eseményei:

2011/2012. tanév eseményei:

Névnap

2020. augusztus 10. Hétfő
Lőrinc

 
A Nap kel 05:38-kor,
nyugszik 20:13-kor.

Holnap
Zsuzsanna, Tiborc
napja lesz.

 
 

 

 

Copyright © Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium 2014. Minden jog fenntartva.