Tiszaparti Római Katolikus

Általános Iskola és Gimnázium

Get Adobe Flash player

Látogatóink

Ma 29

Tegnap 131

A héten 780

A hónapban 2816

Összesen 274691

7 vendég és 0 tag van jelen

 

 

 

BESZÁMOLÓ

SZENTEK, BOLDOGOK, HŐSÖK NYOMÁBAN A FELVIDÉKEN

Határtalanul! program

Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek

HAT-18-01-1082

2019. 04. 13 – 2019.04. 16.

 

A kirándulás előkészítése:

A kirándulást megelőzően március 26-27-én előkészítő foglalkozáson vettünk részt, ahol hallottunk a Határtalanul! pályázat céljáról, korábbi osztályok élményeiről, illetve a mi programunk céljáról, a látnivalókról, a tervezett túrákról, és a Boldog Salkaházi Sára Alapiskoláról, akinek a hetedikes tanulóival találkozni fogunk. Beszéltünk a közösségi utazás  és a helyes viselkedés szabályairól is.

 

Nagyon vártuk az indulást!

 

1.nap ( 2019. 04.13. szombat)

Szolnokról elindultunk reggel 7 órakor, egy nagy busszal a két 7. osztály négy kísérő tanárnővel. Egy négyórás buszos utazás vette kezdetét, ahol mindenki jól érezte magát. Sokat nevettünk, beszélgettünk, és élveztük a szép kilátást. Útközben egy rövid pihenőre megálltunk egy benzinkútnál, majd 11 körül megérkeztünk Betlérre! Zuhogott az eső, de ez nem rontotta el a kedvünket. Itt meglátogattuk az Andrássy család vadászkastélyát. Magyar nyelvű idegenvezető körbevezetett minket, megcsodálhattuk a kastély bútorait, berendezési tárgyait, a földszinten még egyiptomi szarkofágot és kitömött afrikai állatokat is láthattunk. Kifelé menet megnéztük a gyönyörű kertet is.

Ezután utunk Kassára vezetett. Útközben megláttuk Krasznahorka várát, melyet a tűzvész után most állítanak helyre. Kassán első utunk a Kassai Dómhoz vezetett, itt egy idegenvezető mesélt a Dóm történetéről, majd megtekintettük nemzeti emlékhelyünket, a Rákóczi-kriptát, és koszorút helyeztünk el itt. Megemlékeztünk Árpád-házi Szent Erzsébetről, és a három kassai vértanúról (Szent Márk, Szent Menyhért és Szent István) is. Ezután a belvárosban kis nézelődésre is volt időnk: vásárolgattunk és falatozgattunk egy jót.

Körülbelül egyórás buszozás után megérkeztünk Szepsibe, ahol elfoglaltuk a szállásunkat a Bódva Panzióban. Kényelmes két- és háromágyas fürdőszobás szobákban laktunk négy napig, a lányok és a fiúk külön emeleten. Kipakolás után megettük a finom vacsorát, mely levesből és főételből állt, majd az este többi részét szórakozással, játékkal, beszélgetéssel és az utazás kipihenésével töltöttük. Nagyon vártuk a többi programot!

 

2. nap (2019. április 14. vasárnap)

Reggeli után Szádudvarnokra utaztunk, ahol részt vettünk magyar nyelvű virágvasárnapi szentmisén, mert katolikus iskola tanulói vagyunk. A mise végén az egyik tanárnő bemutatott minket a helyi híveknek és a vendéglátó Vojta Richárd atyának. Elmondta, hogy kik vagyunk, és mi az utazásunk célja. A hívek nagy szeretettel fogadtak bennünket! A templom előtti játszóteret is kipróbáltuk.

A szentmise után a jászói cseppkőbarlangba mentünk, amit már nagyon vártunk! Ez volt a nap legizgalmasabb élménye, a cseppkőbarlang meglátogatása. Az idegenvezetőnktől sok mindent megtudtunk, megismertük a cseppkövek fajtáit, láttunk denevéreket, tanultunk a környék történelméről és az itteni lakosok életéről. Sok feliratot láttunk a barlang feltáróitól és az ide menekült lakosoktól.  A leghíresebb ilyen írás a Huszita terem 1452-es  felirata, amely Jiskra győzelmét örökíti meg.

Erre a napra terveztük, hogy látogatást teszünk a jászói premontrei apátságban is, de sajnos nem tudtak fogadni bennünket, a nagyhét papi elfoglaltságai miatt, így csak kívülről nézhettünk rá az apátság tornyaira. A premontrei rend történetét megbeszéltük a buszon.

Délután szépen sütött a nap, és kellemes volt az idő, így gyalogtúrát tettünk a tornai várhoz! Mészkövekkel borított meredek hegyoldalon másztunk fel Anita néni vezetésével, de megérte, mert fentről gyönyörű látvány tárult a szemünk elé! A romok között eltöltöttünk egy kis időt, közben a tájat fotóztuk, falatoztunk, pihentünk és jókat beszélgettünk.

Majd lementünk a buszhoz, és visszamentünk Szepsibe, a szállásunkra. Ismét finom vacsorát kaptunk, melyet jó étvággyal elfogyasztottunk. Vacsora után többféle programlehetőséget szerveztek nekünk a tanáraink: lehetett menni sétálni a városba Csilla nénivel, lehetett focizni és röplabdázni a panzió előtti téren Igazgatónővel, illetve lehetett a szálláson maradni és társasjátékozni Anita nénivel  és Mónika nénivel. Este gyorsan elaludtunk a programdús nap után.

 

3. nap (2019. ápilis 15. hétfő)

Reggeli után a Boldog Salkaházi Sára Alapiskola igazgató bácsijával és az iskola kilencedikes tanulóival találkoztunk Szepsi főterén. Kis ajándékokat adtunk át nekik és az iskola igazgatójának. is. Ők elkísértek bennünket a városháza alatt kialakított terembe, mely a város alatt húzódó pincerendszer része. Itt meghallgattunk egy rövid előadást Szepsi történetéről, főleg a város alatt húzódó alagútrendszerről, és az itt élt nevezetes személyekről. Ezután elmentünk az iskola épületéhez is, de sajnos nem tudtunk bemenni, mert tanfelügyeleti ellenőrzés zajlott éppen.

Délután egy hosszú gyalogtúrára indult a csoport a szádelői szurdokvölgybe. Most is nagyon szép idő volt, így nagy lelkesedéssel indultunk neki a 10 km-es túrának. Nagyon jó volt a természetben lenni, a gyönyörű, élénkzöld fák és a hatalmas sziklák között túrázni, ráadásul sokáig egy patak mellett mentünk. A csoport egy részével egy magasabb részre, egy fennsíkra is felmásztunk, ahol hosszabb pihenőt tartottunk. Itt jókat lehetett labdázni, szaladgálni, és a fűben feküdni. Lefelé menet letekintettünk a fennsík széléről a völgybe – lélegzetelállító volt a mélység alattunk.

Végül visszatértünk a szállásra. A finom vacsora után megoldottunk a látottakhoz tartozó feladatlapokat, majd odaadtuk tanárainknak, akik kijavították azokat. Eredményhirdetés az utolsó napon várható!

 

4. nap (2019. április 16. kedd)

Reggel korábban keltünk, mert össze kellett pakolni a holminkat, és a szobákban is rendet kellett hagynunk. A bőséges reggeli után bepakoltunk a buszba, majd elindultunk Zólyom városába, ahol a várban a Balassi család élt valaha. Balassi Bálint híres magyar várvédő katona és reneszánsz költő is volt. A várban megtekintettük a család emléktábláját, illetve körbejártuk a várudvart, megtekintettük az udvaron álló kutat, beszéltünk a reneszánsz kastélyok jellemzőiről. Az épületben lévő képzőművészeti kiállítást azonban nem tudtuk megtekinteni.

 Utána lementünk a városba, és kaptunk egy kis szabadidőt, amikor mindenki vehetett még magának valami kis emléket, vagy ehetett fagyit vagy pizzát. Ezután hazaindultunk. Útközben tanáraink elmondták, hogy kinek hogyan sikerültek a feladatlapok, és okleveleket és különböző díjakat is átvehettünk, aminek nagyon örültünk. A hazautazás hosszú ideig tartott, kis pihenőket tartva frissültünk fel az úton. Este 6 körül érkeztünk meg Szolnokra, ahol már vártak minket a szüleink.

A kirándulás értékelése:

A kirándulásról hazatérve tavaszi szünet következett. A szünet után április 25-én a két osztály elmesélte egy bemutató keretében a 6. osztályosoknak, hogy milyen volt a kirándulásunk. Jövőre ők is szeretnének hasonló utazáson részt venni. Majd kicsit később, május 2-án közös értékelő órán beszéltünk meg az élményeinket, tapasztalatainkat közösen.

 

Az elégedettségi kérdőívekben az alábbi vélemények fogalmazódtak meg:

„Nagyon jó volt. Ilyen izgalmas és szép osztálykiránduláson még nem voltam.”

A kiránduláson a két osztály közösen szórakozott, jól érezte magát.”

Tovább is maradhattunk volna!”

„Lehetne még több ilyen kirándulás.”

„Finom volt az étel és a szálláson jók voltak az esti programok.”

„Nagyon izgalmasak voltak a túrák”

 

A beszámolót készítette:

Győri Hanna Boróka 7.g

Virágné Józsa Csilla projektvezető

Csengetési rend

       1. óra              7.50 - 8.35

       2. óra              8.45 - 9.30

       3. óra            9.40 - 10.25

       4. óra          10.35 - 11.20

         Ebédszünet  20 perc

       5. óra          11.40 - 12.25

         Ebédszünet  15 perc

       6. óra          12.40 - 13.25

       7. óra          13.35 - 14.20

       8. óra          14.30 - 15.15

 

 

 
 

 

Copyright © Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium 2014. Minden jog fenntartva.